Kultivimi dhe kujdesi ndaj kanarinave dhe zogjėve tė ndryshem

Njoftime dhe diskutime te ndryshme rreth kultivimit te kanarinave te ngjyres , kenges dhe zogjėve tjerė

Forumet

Post Reply
Forum Home > Diskutime te ndryshme . > Dallimi i gjinisƫ te zogjet e rinjƫ te kanarinave.

Astrit
Site Owner
Posts: 16

Njohja e gjinisë te kanarinat 1.

Pasi kanarinat kanë arritur pjekurinë seksuale eshte më e lehtë për të përcaktuar gjininë e tyre. Megjithatë njohja e gjinis te kanarina eshte procedur sfiduese si nje test ku duhet te vërehet qendrimi , ndërtimi trupor dhe tingujt .Ekspertët bien dakord mbi një shenjë të pakundërshtueshme të gjinisë: në qoftë se kanarina bën një vezë ajo është femër. Perveq kësaj sigurie per te tjerat ka hapësirë për gabim.

 

Njohja e gjinis në fole

 

Ata që kultivojnë kanarina te këngës janë të interesuar qe si zogjë të vegjël sa më shpejtë që eshte e mundur të largojnë zogjet e rinjë të gjinis mashkullore nga prania e atyre femra dhe nënws për të lejuar zhvillimin e këngës sa më mirë. Për këtë arsye disa kultivues te kanarinave të këngës kanë bërë një studim të provave për përcaktimin e gjinis sa me shpejt që të jetë e mundur. Nëse kjo mund të bëhet para se të fillojnë të fluturojë zogjët eshte shumë më mirë. Janë shumë metoda për të caktimin e hershem të gjinis. Në vijim janë dy që por saktësia nuk eshte plotesisht e garantuar.

Nxjerrëni te gjithë zogjët deri sa jane pa pupla nga foleja dhe vendosni në peshqir ose ndonjë sipërfaqe tjetër ku ata mund të qendrojnë në këmbë , dhe pastaj të vëzhgojneni sjelljet e tyre. Ata zogjë që kërcejnë ose levizin rrëmujshëm përpara janë meshkuj dhe ato që mbeten të gati të palëvizshme janë femra.

Në kohën kur e bëni vendosjen e unazave , ata zogjë që kanë gishtin e mesit më të gjatë do të jenë meshkuj dhe ata që i kanë në madhësi të njejtë do të jetë femra.

 

Njohja e gjinisë duke u bazuar ne kendim.

 

Deri sa kanarinat janë plotësisht drejt pavarsimit dhe fillojnë të kujdesen për veten e tyre ( kjo ndodhë pasi arrijnë një muaj vjetërsi ), zërat e tyre janë përdorur shumë për të kerkuar ushqim ose për të shprehur gjëra të tilla si dhimbje apo bezdi me nga zogjet tjerë në fole .Por, diku në mes të kohes se pavarësimit dhe kohen kur eshte duke u mbushur me puplat e tyre në fole ndodhin perpjekjet e para per kendim. Kjo eshtë njohur si nën-këngë dhe eshtë përshkruar si një zë i ëmbël që një zog i ri e bën me sy gjysmë të mbyllur dhe i pergjumur. Zogu që këndon verehet qartë në fytin si fryhet në një pasqyrim dhe duket perafersisht si kur një mashkull i pjekur këndon. Eshtë vërejtur se ky është një hap drejt zhvillimit te këngës te meshkujt e pjekur dhe , një pjesë e konsiderueshme e femrave të reja ( rreth 1 / 3 te kanarinat e kengës ) ku kjo sjellje e vështirëson dallimin . Pra edhe pse kjo metodë mund të shërbejë si një mësim per dallimin e herëshem të gjinisë nuk mund të konsiderohet si përfundimtare. Perfundimtare nuk është deri sa meshkujt e rinjë lëvizin në fazën tjetër e të mësuarit të kengës të quajtur këngë plastike, të cilat këngë mund të bëhet pak më të besueshme si një tregues i gjinisë. Me këngë plastike, meshkuj të rinj të fillojnë të përfshijnë fraza të rritura dhe pasazhe në këngën e tyre, edhe pse kënga nuk është vendosur ende. Edhe pse kënga plastike është më e besueshme kur është fjala për kanarinat e rinj të moshës njohur, duhet theksuar se nuk ka asnjë dallim të guximshme në mes të nën-këngë dhe këngë plastike dhe që rrjedh ngadalë në të tjera gjatë javëve ose edhe muajve, dhe në disa raste të veçanta kultivuesit i duhet kohë me e gjatë per dallimin e gjinis së tyre.

Te meshkujt qe kengen e tregojnë vonë do te ngaterrojnë gjerat sikur disa femra te rralla qe fillojne te imitojnë meshkujt ne vitin e parë .

Një kanarinë Malinoa qe ka fituar ne një garë per kendim qe eshte mbajtur ne Europë ku me pas eshte shitur ne Amerikë në pranverën e ardhëshme ka hedhur vezë dhe rritë zogjët . Një tjetër faktor shumë konfuz është kur kanarina femer me e vjeter se një vit do të filloj të këndojnë në nivel këngë të plastikes apo edhe më mirë se kjo , dhe kjo është shumë më e zakonshme se shembulli i cekur me lartë . Duket se kjo është më shumë gjasa të ndodhë në kohën kur nivelet e hormoneve janë ndryshuar, për shembull gjatë ndërrim i puplave në fund të verës dhe vjeshtës.

 

Dallimi i gjinis nga ngjyra.

 

Kjo duhet të theksohet që metoda e mëposhtme nuk funksionon me shumë lloje të kanarinave. Megjithatë, kjo mund të jetë mjaft e dobishme per dallimin e gjinisë te kanarinat e këngës.

Shumë kultivues kane dy lloje te kanarinave te këngës dhe ngjyrës . Mutacioni ndodhi në grupin e dytë, dhe për shkak të ndikimit të saj në shumicën e këtyre racave ku dallohen me intensive (i quajtur i "verdhë" ose i “dhezët” ) pupla jo-intensive (i quajtur edhe "zbehtë" apo " e butë ). Të gjithë zogjët me puplat intensve, pavarësisht nga gjinia, duket të jenë me ngjyra të ndezura. Sipas disa ekspertëve kanarina e egër ka pupla intensive në mes dy ekstremeve , ndërsa të tjerë pretendojnë se të gjitha kanarinat e egëra kanë pupla jo-intensive. Sido që të jetë, cilësia e puplave te kanarinat e egër shkakton një sasi të vogël të dytrajtësis midis gjinive, efekti është se meshkujt duhet të jenë me një ngjyrë pak më të ndritshme të verdhë , ndërsa femra duket të jetë me një të verdhë pak zbehta. Në realitet ngjyra është e njëjtë dhe çfarë ndryshon është cilësia e puplave. Pupla te meshkujt është pak më të gjerë se te femra dhe kjo shkakton ngjyrë pak më e te fortë në pupla.

Kultivuesit e kanarinave të këngës nuk kanë mutacion intensiv si kanarinat tjera, edhe ata mund të dallohen per gjini nga pamja e shkëlqimit të ngjyres së verdhë në puplat e tyre. Natyrisht ndryshim është parë mirë në zogjë me ngjyrë të verdhë te paster , pasi ata nuk kanë ndonjë pigment të errët . Nëse dy kanarina të verdha të kënges me pupla të rritura, që vijnë nga linja e të njëjtës familje, në mënyrë të konsiderueshme ndryshojnë në shkëlqim të ngjyres së verdhë, ajo që është me zbehta do të jetë femër.Për fat të keq, kjo metodë punon vetëm në zogjet e llojit MALINOA pasi qe shumica janë të verdhë ose kanë zona të vogla të errëta, kjo metodë është veçanërisht e dobishme për këtë racë.

 

--

Astrit AHMA

January 11, 2012 at 6:41 PM Flag Quote & Reply

You must login to post.

Video te ndryshme

996 views - 0 comments
738 views - 0 comments
547 views - 0 comments

Qellimi ynė

  • "Kjo faqe ėshtė e hapur pėr tė diskutuar rreth kultivimit tė kanarinave tė tė gjitha llojeve dhe zogjėve tė tjerė. Kontributi i Juaj si kultivues me provojė do tė ndi..."
    Astriti
    Admin.

Pelqimet ne Facebook

Google perkthyesi

Upcoming Events

No upcoming events